Način pripreme
Za ovu ukusnu čokoladnu tortu potrebno je da prvo napravite kore.
U posudi pomešajte sve suve sastojke (brašno, kakao, soda i prašak za pecivo). Brašno i kakao prethodno prosejte.
U drugoj posudi umutite jaja, smeđi šećer i vanilin šećer mikserom u visokim obrtajima dok se ne formira vazdušasti krem.
Dodajte ulje i sveže mleko jedno za drugim mešajući nakon svakog dodatog sastojka.
Takođe, dodajte suve sastojke u nekoliko navrata mešajući špatulom. Na kraju dodajte vruću vodu.
Dve tepsije prečnika 28 cm obložite papirom za pečenje i u njihrasporedite smesu za kore.
Stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 170°С sa ventilatorom na 15-17 minuta ili dok dok čačkalica ne bude suva.
Gotove kore ohladite na rešetci.
Dok se kore peku, pripremite krem za tortu.
Zagrejte 250 ml pavlake i 1 kašičicu nes kafe do stepena ključanja.
U njih dodajte čokoladu izlomljenu na komade i 3-4 kašičice smeđeg šećera.
Mešajte dok se čokolada i šećer u potpunosti ne istope.
Nakon toga ostavite da se ohladi dok ne dostigne sobnu temperaturu.
U drugoj posudi pomešajte ostalu pavlaku (250 ml) i maskarpone sir. Umutite ih mikserom dok se ne dobije vazdušast krem.
Kada je čokoladna smesa već ohlađena, pomešajte je sa umućenom pavlakom tako što se dodaje po kašika i mešajući špatulom kako bi mus ostao vazdušast.
Zagrejte 200 ml svežeg mleka i u njemu rastvorite 1 kašičicu nes kafe. Možete da zasladite sa 2-3 kašičice šećera. Ja nisam dodala.
Nakon toga možete sastaviti tortu.
Jednu koru stavite na odgovarajući tanjir i zalijte ga mlekom sa kafom.
Odozgo namažite sa 1/2 kafe musa.
Stavite drugu koru, ponovo zalijte i premažite celu tortu ostalim musom, nakon toga stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje na jednu noć.
Narednog dana pripremite glazuru tako što zagrejete 100 ml pavlake i u nju izlomite čokoladu. Mešajte dok se ne dobije gladak čokoladni ganaš.
Ovim ganašom zalijte tortu i dekorišite prema vašem ukusu.
Ja sam koristila nekoliko domaćih bombona, svežih malina i malo mlevenog pistaća.
Vratite tortu u frižider na još sat vremena i nakon toga je spremna za serviranje.
Praznična čokoladna torta sa musom od kafe je gotova.