Način pripreme
Zagrevamo sveže mleko i u njega dodajemo šećer i kvasac, sačekamo da se aktivira.
Za to vreme u velikoj posudi pomešamo jaja, kiselo mleko i ulje. Kada se kvasac već aktivirao, dodajemo ga u smesu. Ostaje da dodamo i 500-550 grama brašna sa solju i počinjemo da mesimo.
Što više mesimo, to će pogača biti mekša.
Kada smo gotovi sa mešenjem, ostavljamo je da nadođe. Kada testo nadođe, ponovo ga premesimo i delimo na 3 lopte.
Svaku od njih razvijamo, mažemo istopljenim maslacem i stavljamo jednu na drugu.
Nakon toga sečem na 12 trouglića i uvijamo kako bismo oblikovali ružica.
Sačekamo ponovo 40-50 minuta da nadođe još jednom i pečemo na 180 stepeni 30-40 minuta u zavisnosti od rerne.
Premazujemo žmancem i posipamo susamom ili makon.
Mekana pogača u nitima (mala i brza) je gotova.