Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Mekana pogača u nitima (mala i brza)

Mekana pogača u nitima (mala i brza)

Mekana pogača u nitima (mala i brza)
Fotografije: Antonia Yanakieva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Sjajan ukus maslaca i mekana unutrašnjost - ovo je zaista savršena pogača u nitima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • suvi kvasac - 1 kesica (10 g) ili 1/2 kesice (21 g)
  • ulje - 5 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • maslac - 50 grama
  • sveže mleko - 150 ml
  • žmanca - 1 komad
  • susam - ili seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrevamo sveže mleko i u njega dodajemo šećer i kvasac, sačekamo da se aktivira.

Za to vreme u velikoj posudi pomešamo jaja, kiselo mleko i ulje. Kada se kvasac već aktivirao, dodajemo ga u smesu. Ostaje da dodamo i 500-550 grama brašna sa solju i počinjemo da mesimo.

Što više mesimo, to će pogača biti mekša.

Kada smo gotovi sa mešenjem, ostavljamo je da nadođe. Kada testo nadođe, ponovo ga premesimo i delimo na 3 lopte.

Svaku od njih razvijamo, mažemo istopljenim maslacem i stavljamo jednu na drugu.

Nakon toga sečem na 12 trouglića i uvijamo kako bismo oblikovali ružica.

Sačekamo ponovo 40-50 minuta da nadođe još jednom i pečemo na 180 stepeni 30-40 minuta u zavisnosti od rerne.

Premazujemo žmancem i posipamo susamom ili makon.

Mekana pogača u nitima (mala i brza) je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: