Način pripreme
Prvo u posudu stavljamo pola šolje mlake vode. Dodajemo kvasac i šećer i dobro mešamo, dok se u potpunosti ne rastopi. Ostavljamo da se kvasac rastopi tačno 15 minuta.
Za to vreme prosejemo brašno dva puta. Pravimo veliko udubljenje u centru brašna i stavljamo so, šećer i ulje.
Razbijemo oba jajeta i počinjemo lepo da mutimo smesu. Dodajemo i kvasac koji se već aktiviramo. Nastavljamo da mesimo, polako dodavajući 1 šolju toplog svežeg mleka.
U početku testo je veoma lepljivo, ali što ga više mesite, ono će se više stezati. Kada se steglo, vadimo ga na radnu površinu ili sto na kom ćete mesiti i počinjemo da mesimo, dosta dobro pritiskajući i rastežemo. Testo treba da bude veoma meko.
U čistu posudu stavljamo malo ulja i lepo nauljima kako se testo ne bi zalepilo. Uvijemo ga čistom krpom i stavljamo u rernu na sat vremena da naraste.
Nakon što je naraslo, centar testa lagano pritiskamo pesnicom kako bismo izbacili vazduh.
Vadimo testo za pogaču ponovo na radnu površinu i podelimo ga na tri jednake lopte. Lepo ih razvijemo, premazujući svaku unapred istopljenim maslacem.
Svaki sloj stavljamo jedan na drugi. Kada smo gotovi sa sve tri lopte zajedno, razvijamo ih da se ne bi lepile jedna za drugu.
Dekoraciju možete napraviti prema izboru.
Pogaču stavljamo u dobro nauljenu tepsiju, premazujemo žumancem i posipamo miksom semenki.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni odozgo i odozdo.
Pogaču sa nitima pečemo otprilike 40-45 minuta.
Kada je gotova mekana i ukusna pogača sa nitima, vadimo je i sasvim malo napršćemo vodicom i uvijemo u čistu krpu.