Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Najukusnija torta sa eklerima

Najukusnija torta sa eklerima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Najukusnija torta sa eklerima
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Najukusnija, nežna i savršena torta koju ste ikada probali!"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • sveže mleko - 125 ml
  • voda - 125 ml
  • maslac - 100 g
  • so - prstohvat
  • brašno - 150 g
  • jaja - 5 komada, M
  • krem
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 150 g
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike
  • maslac - 100 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • rum - 2 supene kašike
  • čokolada - 40 g
  • glazura
  • čokolada - 40 g
  • sveže mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu tortu sa eklerima prvo sam pripremila kore.

Za taj cilj u kaserolu sam stavila vodu, sveže mleko, maslac i prstohvat soli.

Čim je provrelo, dodala sam brašno odjednom i mešala sam dok se nije dobilo testo koje se odvaja od zidova posude.

Smesu sam ostavila da se ohladi na nekoliko minuta, nakon čega sam počela da dodajem jaaj jedno po jedno mešajući mikserom.

Dobijeno kuvano testo sam podelila na dva jednaka dela.

Na papiru za pečenje sam iscrtala krug prečnika 26 cm i rasporedila sam polovinu testa tako što sam ostavila po otprilike centimetar bez testa. Za vreme pečenja testo se naduje i zauzeće ceo krug.

Kore za tortu sam pekla u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta, svaku.

Kada su kore bile gotove, ostavila sam ih da se u potpunosti ohlade i prešla sam na pravljenje krema za eklere.

Do stepena ključanja zagrejte 350 ml mleka, šećer i kašiku tečne vanile.

U drugoj posudi sam umutila jaja sa kukuruznim skrobom i ostalo mleko.

Dodala sam ih u tankom mlazu u ključalo mleko neprestano mešajući dok se krem ne zgusti.

U gotov krem sam dodala maslac i mešala dok se u potpunosti nije apsorbovao.

Nakon toga sam podelila krem za tortu u dve posude.

U jednu sam dodala 2 kašike ruma, a u drugu čokoladu izlomljenu na male komade. Koristila sam crnu čokladu sa 80% kakaoa, ali možete staviti i mlečnu.

Od toplote krema čokolada će se u potpunosti istopiti.

Nakon toga sam sastavila tortu.

Jednu koru sam stavila u odgovarajući tanjir i stavila sam prsten oko njega.

Rasporedila sam oba krema stavljajući po kašiku od svakog i ređajući ih.

Drvenim štapićem sam napravila nekoliko kružnih pokreta kako bi se pomešala oba krema.

Na krem sam stavila drugu koru i lagano sam pritisla.

Tortu sam stavila u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Nakon toga sam napravila čokoladnu glazuru. U posudu na vodenu paru sam stavila čokoladu i sveže mleko i mešala sam dok se čokolada ne istopi. Dodala sam i 2 kašike ulja.

Smesu sam stafvila u špric i zalila sam tortu.

Imala sam i malo svežih borovnica, pa sam stavila i njih, ali nisu obavezne.

Tortu sa borovnicama sam vratila u frižider na još sat vremena.

Ovo je najukusnija torta sa eklerima, odgovarajuća za svaku prazničnu trpezu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: