Način pripreme
Sameljite cimet sa karanfilićem, biberom i kardamonom. Ne treba da budu u prah samleveni, nego prosto izmrvljeni.
Stavite ih u čajnik ili kaserolu zajedno sa suvim listovima crnog čaja, naseckanim ili izrendanim đumbirom, šećerom i zvezdastim anisom. Zalijte mlekom i vodom i kuvajte 10-12 minuta na umerenoj vatri.
Procedite i servirajte odmah čaj masala.
Savet: Čaj sa mlekom je veoma tonizirajuć, okrepljujuć i budi čula. Ne preporučujem da se crni čaj pije na prazan stomak, jer je dosta jak. U krajnjem slučaju možete ga zameniti zelenim čajem u listovima.
Količina šećera je 20 g po receptu za savršen balans (gotovo da se ne oseća, sigurno je to i ideja, ali ja stavljam barem 30 g). Može da se zameni medom koji da se doda nakon toga, ali on menja ukus i neće biti autentičan masala čaj.
Originalni recept je sa crnim biberom, ali ja sam odlučila da eksperimentišem sa roze biberom.
Po želji može da se doda prstohvat muskatnog oraščića.
Indijski masala čaj je odličan afrodizijak, uklanja sve znakove umora i iscrpljenosti, vraća životnu snagz i budi čula. Preporučujem!