Lisnati kroasani

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Lisnati kroasani
Fotografije: Veca
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Isti kao u Francuskoj"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kiselo mleko - 250 ml
  • svež kvasac - 40 g
  • mleko - 250 ml
  • jaja - 3 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 900 g
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 3 kašike
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • mleko - 1 kašika
  • margarin - 125 g
  • Za nadev
  • džem - po potrebi
  • Za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i staviti u mlako mleko, dodati jednu kašičicu brašna, jednu kašiku šećera, pa izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.

U odgovarajuću posudu usuti dve kašike šećera, dodati vanilin šećer, kiselo mleko, jaja, so, pa izmešati.

Zatim dodati nadošli kvasac, ponovo izmešati, zatim postepeno dodavati brašno i zamesiti testo koje treba da bude mekše.

Ostaviti da odstoji pola sata prekriveno čistom kuhinjskom krpom.

Radnu površinu posuti brašnom, izručiti nadošlo testo, premesiti i podeliti na dva dela, pa svaki podeliti na po osam delova, formirajući jufkice.

Svaku jufkicu razviti oklagojom na veličinu tanjira i sedam razvijenih jufkica premazivati otopljenim margarinom i slagati jednu na drugu.

Završiti osmom jufkicom i razviti oklagijom u veliki krug.

Iseći na dvanaest trouglova i na svaki trougao staviti po jednu kašičicu džema.

Uviti u kroasane.

Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene kroasane.

Viljuškom razmutiti žumance i mleko, pa premazati kroasane.

Peći 30 minuta na 180 stepeni.

Na isti način napraviti još dvanaest kroasana.

Pečene kroasane izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade.

Dok su još vrući posuti ih šećerom u prahu.

Lisnate kroasane servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: