Način pripreme
Rastvorite kvasac i prstohvat šećra u blago zagrejanoj vodici. Dobro izmešajte i ostavite da se aktivira.
Prosejte brašno sa solju i u njih u sredinu dodajte aktivirani kvasac, masnoću, bosiljak i sitno naseckan sušeni paradajz.
Umesite glatko testo prijatne crvenkaste boje. U zavisnosti od toga koliko je mekan i hidriran paradajz, možda je potrebno da pospete sa još maslinovog ulja ili pak da dodate još malo brašna.
Otkidajte male loptice testa i rastežite ih u tanke fitilje (ne razvijaju se, nego se formiraju između dlanova).
Stavite na malo rastojanje u tepsiju obloženu papirom za pečenje (dobićete dve doze/dve tepsije sa grisinama). Ostavite na otprilike 24-30 minuta tako što pokrijte čistim kuhinjskim krpama.
Ako vam rerna dozvoljava, pecite u isto vreme obe doze, ako pak ne - nakon dvadeset pete minute stavite prvu tepsiju. Kada grisine uhvate boju, izvadite i ispecite i drugu dozu. Temperatura pečenja je 180 stepeni.
Gotove grisine sa paradajzom i bosiljkom ostavite da se dobro ohlade. U početku je samo njihova korica hrskava, a iznutra su veoma krhke i nežne. Nakon sat, dva postaju u potpunosti hrskave, ali u isto vreme ostaju krhke, a ne tvrde. Za ukus i aromu prosto nemam reči! Ako volite slane grisine, štapiće i bilo koju vrstu grickalica, dopašće vam se ove grisine.
Prijatno!