Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Grisine»Grisine sa paradajzom i bosiljkom

Grisine sa paradajzom i bosiljkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k968
Grisine sa paradajzom i bosiljkom7 / 7
25/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Ukusne grisine za usput ili kao grickalica ispred televizora"

Potrebni sastojci

  • sušeni paradajz - 60 g, marinirani, u maslinovom ulju
  • brašno - 260 g
  • kvasac - 16 g, svež
  • voda - 100 ml
  • maslinovo ulje - 20 - 30 ml (iz marinade paradajza)
  • bosiljak - 2 krupna prstohvata
  • so - 2 prstohvata
  • šećer - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i prstohvat šećra u blago zagrejanoj vodici. Dobro izmešajte i ostavite da se aktivira.

Prosejte brašno sa solju i u njih u sredinu dodajte aktivirani kvasac, masnoću, bosiljak i sitno naseckan sušeni paradajz.

Umesite glatko testo prijatne crvenkaste boje. U zavisnosti od toga koliko je mekan i hidriran paradajz, možda je potrebno da pospete sa još maslinovog ulja ili pak da dodate još malo brašna.

Otkidajte male loptice testa i rastežite ih u tanke fitilje (ne razvijaju se, nego se formiraju između dlanova).

Stavite na malo rastojanje u tepsiju obloženu papirom za pečenje (dobićete dve doze/dve tepsije sa grisinama). Ostavite na otprilike 24-30 minuta tako što pokrijte čistim kuhinjskim krpama.

Ako vam rerna dozvoljava, pecite u isto vreme obe doze, ako pak ne - nakon dvadeset pete minute stavite prvu tepsiju. Kada grisine uhvate boju, izvadite i ispecite i drugu dozu. Temperatura pečenja je 180 stepeni.

Gotove grisine sa paradajzom i bosiljkom ostavite da se dobro ohlade. U početku je samo njihova korica hrskava, a iznutra su veoma krhke i nežne. Nakon sat, dva postaju u potpunosti hrskave, ali u isto vreme ostaju krhke, a ne tvrde. Za ukus i aromu prosto nemam reči! Ako volite slane grisine, štapiće i bilo koju vrstu grickalica, dopašće vam se ove grisine.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: