Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Vitaminska salata»Vitaminska salata sa speltom i tahini sosom

Vitaminska salata sa speltom i tahini sosom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811425k
Vitaminska salata sa speltom i tahini sosom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Za svežu trpezu poslužujemo zdravu salatu sa speltom i tahini sosom bogatu vitaminima! Neobično ukusno!"

Potrebni sastojci

  • kovrdžava salata - ½ velike
  • krastavac - 1 komad
  • crvena cvekla - 1 komad, srednja
  • peršun - 1/3 vezice
  • mladi luk - nekoliko pera
  • spelta - 1 šolja, skuvana ili poparena na jednu noć
  • orasi - 1 šaka, izmrvljeni
  • suncokretove semenke - 1 šaka
  • susam - 1 šaka
  • limunov sok - otprilike ½ limuna, po ukusu
  • šarlan - ¾ supene kašike ili maslinovo ulje
  • himalajska so - otprilike 2/3 kašičice, po ukusu
  • sos od nara - 1, 2 supene kašike, po ukusu, po želji
  • Za tahini sos
  • tahini sa susamom - 2 supene kašike, bogat, svetao
  • limunov sok - 4 supene kašike, po ukusu
  • himalajska so - 3 prstohvata, po ukusu
  • voda - do željene gustine
* merne jedinice

Način pripreme

Za ukusnu vitaminsku salatu speltu spremamo prethodnu noć tako što je zalivamo vrućom vodom u termosu. Tako ćemo narednog dana imati savršeno omekšalo zrnce koje samo treba dobro da ovedimo od vode.

U duboku posudu sipamo pripremljene sastojke za salatu - pola salate sorte Džentelina dobro oprana, oceđena i naseckana na tanke trakice, krastavac naseckan na polumesece, izrendana crvena svekla srednje veličine, naseckani listovi peršuna i perca mladog luka. Dodajemo speltu i po 1 šaku usitnjenih oraha, suncokretove semenke i susam.

Posebno pripremamo tahini sos za koji su potrebne 2 bogate supene kašike toplog sirovog tahinija sa susamom, 3-4 supene kašike sveže ceđenog limunovog soka, 3-4 prstohvata fine himalajske soli - po ukusu i mešamo metalnom žicom za mućenje, dodavajući po malo vodice dok se ne dobije željena gustina dresinga za salatu - ni mnogo gsto - ni mnogo tečno.

Vitaminsku salatu začinjavamo sveže ceđenim limunovim sokom, sosom od nara, finom himalajskom solju, sveže ceđenim nerafinisanim suncokretovim uljem - šarlanom (ili maslinovim uljem) i zalivamo tahini sosom.

Mešamo šarenu nežno roze salatu sa mutilicom za salatu i ostavljamo na nekoliko minuta da se lepo začini.

Za svežu trpezu poslužujemo zdravu salatu sa speltom i tahini sosom bogatu vitaminima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: