Način pripreme
Ovaj način pripreme krompira sam naučila od moje svekrve, ona ga je zvala Nemački krompir. Zašto, ne znam, a sad, na žalost, više ne mogu ni da je pitam.
Krompir oljuštiti i iseći na nekoliko približno jednakih delova. Staviti u dublju šerpu, naliti vode i kuvati na tihoj vatri da se skuva na pola. Viljuška treba da ulazi u krompir, ali teže. Ocediti krompir i ostaviti da se prohladi.
Komade krompira iseći na manje komade. Zagrejati ulje u tiganju i staviti krompir da se prži. Tokom prženja ga povremeno promešati. Krompir će se raspadati na manje komade, to ne treba da vas brine. Pržiti dok ne dobije zlatnu boju i da bude hrskav.
Ne treba svaki komad krompira da bude takav, kod mene to nije ni moguće uraditi, jer uvek spremam veću količinu, a onda rizikujem da mi deo krompira pregori.
Kada je pri kraju prženja, dodati soli po ukusu i sitno iseckan beli luk, ja koristim gnječilicu direktno iznad tiganja, tako da svi sokovi budu u krompiru. Dobro izmešati da se beli luk i so ravnomerno rasporede. Pržiti još minut-dva i skloniti sa vatre.
Začinjeni krompir služiti kao prilog uz neko lepo meso.