Način pripreme
Dobro operite listove spanaća, odsecite drške, ako su debeli i ostavite u đevđiru da se dobro ocede od kapljica vode.
Pileće šnicle od buta istrljajte solju i biberom. Ostavite ih na sobnoj temepraturi na otprilike 20 minuta.
Zagrejte tiganj, dovoljno velik da u njega stanju dve šnicle. Stavite malo maslinovog ulja i stavite meso sa kožom na dole. Pecite u umerenoj rerni dok kožica ne postane zlatkasta i hrskava.
Onda okrenite piletinu i sa druge strane. Meso od bataka traži dugačku termičku obradu u poređenju sa pilećim grudima, zato imajte strpljenja.
Za to vreme koristima kako biste napravili spanać koji ćemo sotirati. Na susednoj ringli zagrejte ostalo maslinovo ulje i stavite spanać (po želji možete da ga prethodno iseckate). Nakon otprilike minutu dodajte čenove belog luka naseckane na kriškice i izmešajte.
Kada obim listova opadne i beli luk prijatno zamiriše, skinite sa vatre. Želimo da spanać sačuva svoju svežu boju, zato ne smemo dugo kuvati, a nije ni potrebno. So se ne dodaje, s obzirom na to da je pile usoljeno, a posle se stavljaju i sardele koje su takođe dosta slane.
Kada su i šnicle dobro ispečene, pređite na oblikovanje porcija (ovde su količine za dve porcije, ali ih uvek možete povećati).
Stavite po jednu pileću šniclu i odozgo poređajte kriške brija, da bi se istoplile (ponekad ovo radim dok su još na vatri). Obilno pokrijte sotiranim spanaćem, nakon toga još jedan red Bri sira i na kraju po dve sardele odozgo.
Pileće šnicle od bataka sa spanaćem i sardelama servirajte tople.
Prijatno!