Način pripreme
Natopite crni pirinač prethodno, da skratite vreme kuvanja, Dovoljno je da odstoji jedan sat ili malo više u vodi.
Nakon toga bacite vodu, sipajte novu (ona će se obojiti u crno ili tamno ljubičasto, to nek vas ne brine).
Skuvajte carski crni pirinač dok zrna ne omekšaju (vidite uputstvo na pakovanju).
Ocedite i ostavite sa strane za trenutak.
Isecite sušeni paradajz i takođe izdvojte sa strane.
Očistite pečurke, oljuštite ih. Ako želite možete da ostavite panjiće ili možete da ih sklonite. Za to jelo koristimo male šampinjone, i koje je moguće, ostavljamo cele, a veće sečemo na polovine ili četvrtine.
Zagrejte tiganj sa maslacem i sotirajte pečurke, na kraju dodajte i čenove belog luka, isečene na kriške. Pazite dobro da ne zagori beli luk, jer će da bude gorak.
Nakon što postane blago zlatasto, sklonite sa vatre, dodajte pirinač sa krupno isečenim sušenim i mariniranim paradajzom i promešajte.
Ako vam je suvo možete da pospete maslinovo ulje na pirinač sa pečurkama.
Obožavam crni pirinač sa sveže ceđenim sokom od limuna, zato obilno posipam njime pre serviranja.
Sastojci su za dve porcije crnog pirinča sa šampinjonima i sušenim paradajzom.
Prijatno!