Način pripreme
/undefined Namočite imperatorski pirinač u vodi na nekoliko sati da se brže skuva.
Ocedite ga i kuvajte dok zrnca ne omekšaju. Ponovo ocedite crni pirinač i začinite ga solju i limunovim sokom - drugo mu nije potrebno, s obzirom na to da je sam po sebi veoma ukusan i mirisan.
Dok se crni pirinač kuva operite, očistite i naseckajte povrće.
Tikvice na kolutiće (ne mnogo tanke), komorač isecite prvo na pola, a pole na kriškice. Šargarepe naseckajte na komadiće (takođe ne moraju biti tanki) i paprike na trakice ili kružiće.
Povrće stavite u ravan, tanak sloj u veliku nauljenu tepsiju i pospite solju, maslinovim uljem i sušenom mirođijom. Povrće pecite na 190 °C sa ventilatorom dok ne postane zlatkasto. Kada se prepeče sa jedne strane, dobro bi bilo da okrenete i sa druge.
Servirajte tako što u duboke tanjire ili posudice stavite polovinu pirinča i popunite drugom polovinom povrća.
Ovaj pirinač sa povrćem je jednostavno, ali izuzetno ukusno i zdravo jelo.
Ako volite tofu možete iseckati jednu pločicu na kockice, marinirati ih u malo soja sos i dodati u jelo. Ja sam ga ovog puta preskočila, ali i sa njim bude izuzetno ukusno i sa notom azije.
Prijatno sa mojim crnim pirinčem sa pečenim povrćem!