Način pripreme
Odvojte šolju svežeg mleka, a preostalo sveže mleko stavite da se greje zajedno sa šećerom.
Za to vreme razmutite brašno sa idzvojenom šoljom mleka i dodajte u vruće na ringli. Mešajte mlečni krem dok se ne zgusne.
Nakon toga sklonite s ringle i dodajte po malo u umućena žumanca, da ujednačite temperature.
Sipajte smesu od žumanaca u šerpu i mešajte dok ponovo ne provri. Sklonite i aromatizujte vanilom. Mešajte krem od jaja dok se ne ohladi.
U odgovatajući kalup za tortu, posudu za pečenje ili duboku posudu stavite red običnog keksa i pokrijte trećinom još blago toplog krema. Poređajte još dva reda keksa sa dva sloja krema.
Odozgo pospite keks tortu namrvljenim orasima ili drugim koštunjavim voćem.
Stavite tortu sa keksom i vanila kremom bar na jednu noć u frižider.
Sledećeg dana pokrijte sa dva belanca umućena u sneg, zaslađena sa kašikom šećera u prahu i aromatizovana jednom vanilom.