Način pripreme
Kvasac se namrvi u malu posudu, preliva se toplom vodom i meša se veoma dobro.
Jaja se mute u penu.
Svinjska mast se isopi na niskoj temperaturi. Maslac se topi u odvojenoj posudi na niskoj temperaturi.
Brašno od spelte se proseje u posudu, u kojoj će se mesiti, nakon čega se dodaje so i šećer. Meša se veoma dobro.
U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipaju rastvoren kvasac, jaja i svinjska mast.
Zamesi se meko testo, koje se ostavlja da naraste 30 minuta.
Nakon što tsto naraste deli se na tri dela. Od svakog dela se razvija kora prečnika 40 cm.
Kora se maže istopljenim maslacem i uvija se u rolat.
Rolat se podeli na četiri dela i delovi se poređaju razrezom na gore u prethodno uljem i maslacem namazanu posudu za pečenje sa nelepljivim dnom.
Prostalo maslac, ulje i žumance se mešaju veoma dobro. Smesom se maže pogača.
Ostavlja se da naraste 30 minuta.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni prvo na donjem grejaču 20 minuta, nakon toga na gornjem i donjem još 20 minuta na 160 stepeni.
Pogača od spelte sa mašću i maslacem je gotova.