Način pripreme
Stavljamo maslac na kaserolu ili drugu malu posudu sa dnom koje se ne lepi.
Na tihoj vatri rastopimo, nakon rastapanja ponovo propžimo na tihoj vatri, periodično sidamo penu, koja se stvara. GI je gotov kad prestane da se odvaja pena i maslac postane providan, nakon toga skidamo sa vatre i proceidmo.
Brašno od spelte prosejemo u posudi u kojoj ćemo mesiti.
U posebnoj posdi izmrvimo kvasac i prelivamo mlakom vodom, nakon toga dobro promešamo.
U sredini brašna pravimo udubljenje u koje sipamo pomešani kvasac i so.
Zamesimo meko testo, ostavljamo da nadođe 1 sat, nakon toga ponvo mesimo.
Delimo testo na 8 lopti. Svaku razvučemo na koru prečnika 30 cm.
Sir sitno izmrvimo.
Pleh, sa dnom koje se ne lepi dobro namažemo uljem, nakon toga poređamo razvučeniu koru, koju mažemo sa uljem i GI maslacem.
Između dve kore se ređa mrvljeni sir, svaku koru namažemo uljem i GI maslacem.
Penjurliju sečemo na komade i prelivamo preostalim GI maslacem. Ostavljamo da nadođe 30 minuta.
Pečemo 40 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni.
Penjurlija od spelte sa GI maslacem je gotova.