Način pripreme
Lažni Kodrit Kadir sa starim uskršnjim kolačem.
Prvo sam karamelizovao 4 kašike šećera na dno pravougaonog pleha za torte 14/20 cm, a na karamel sam poređao tri kriške starog uskršnjeg kolača, samo dno treba da bude pokriveno, može stati dve ili četiri kriške, to sve zavisi od njihove veličine.
Zatim sam zagrejao sveže mleko sa preostalim šećerom dok se ne istopi. Zatim sam umutio jaja sa vanilom. Pomešao sam ih sa mlekom i prelio koru od uskršnjeg kolača.
Stavio sam posudu u pleh sa hladnom vodom i pekao u tihoj rerni na 150-160 stepeni oko 50 min. Ovaj arapski desert sam pravio bez pečenja u vodenom kupatilu i ipak ispadne savršeno, bitno je da se duže peče na nižoj temperaturi.
Gotov kolač sam izvadio iz rerne i ohladio u plehu sa vodom, pa je dobro da stoji u frižideru da se krem dobro stegne pre sečenja, jednostavno je lakše.
Nakon što se ohladio, potpuno sam ga izvadio kolač iz kalupa. Prešao sam nožem po ivicama posude, a zatim okrenuo na odgovarajući pleh ili tanjir.
Za još bolji ukus, na karamel sam posuo čokoladne kapi.
Ovo je divan desert koji ni na koji način nije inferioran od pravog Kodrit Kadira!