Način pripreme
Dunje i jabuka se operu i iseku na parčiće zajedno sa semenkama. Stavljaju se u duboku posudu i prelivaju vodom, tek toliko da ih pokrije. Kuvaju se dok ne omekšaju. Posle se procede pažljivo, da se ne izgnječi voće.
Dobijeni voćni sok se meri i na dva litra se stavlja 2-2, 5 kg šećera - koliko soka, toliko šećera. Nakon toga se kuva na jakoj vatri i brzo, da ne promeni boju. Kuva se, dok ne dobije konzistenciju meda, proverava se, tako što se kapljica kapne na porcelanski tanjir, treba da se odvaja od njega.
Oko dva minuta pre nego što se skloni sa vatre se dodaje limunska kiselina, u slučaju da je dva litra gotov žele, stavljamo 2 kašičice.
Sipa se u zagrejane suve teglice i zatvaraju se poklocima. Da bi bili sigurni mogu da se skuvaju teglice 5 minuta nakon što voda provri, da se dobro zatvore poklopci.
Poređaju se okrenute poklopcima na dole, sipa se voda oko 2 cm, tek toliko da ih pokrije.
Boja gotovog želea od dunja je rubin crvena i neverovatnog je ukusa i arome.
Čuvaju se na suvom i prohladnom mestu.