Način pripreme
1. Priprema kora:
a) pripremite teško testo od belanca na hladan način:
- pomešajte samleven i prosejane orahe sa prosejanim šećerom u prahu i belancima, kravljim maslacem (mekanim):
- mutite žicom dok ne pobeli (dok se na površini ne pojave sitni mehurići)
- dodajte prosejano brašno i mešajte dok se ne dobije homogena smesa - odstoji u zamrzivaču na 15 minuta dok se ne zgusne;
b) razvlačenje kora preko papira za pečenje uz pomoć obruča (svaka kora na posebnom obruči - 4 obruča) ravnamo prečnikom 2-3 mm:
v) pečemo u rerni na 180 stepeni dok ne dobje bež boju (da se ne lepi po prstima, ali da bude elastična);
g) vadimo, osvajamo koru nožem;
d) hladi se na papiru.
2. Priprema Garaš fila na hladan način:
b) pomešamo pavlaku i šećer u posudi - lagano mutimo, početak obrazovanja brazdi;
v) dodajemo lagano rastopljenu čokoladu, i mutimo, muti se do kraja, dok se ne dobiju dugotrajte brazde.
3. Premazivanje kora filom u opstoj osnovi, u obruč sa plastičnim papirom, prva kora je sa licem nagore, a preostale tri sa osnovom nagore - filuje se odozgo i sa strane.
4. Ostavlja se u frižideru dok se krem ne stegne, oko 20-30 minuta.
5. Pripremite bademe za ukras - poparite, oljuštite, operite i ispecite dok ne dobije zlatnobež boju.
6. Način pripreme glazure kao ogledalo:
7. Želatin se preliva sa 60 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri.
8. U kaserolu se stavlja 75 ml vode, šećer i glukoza - stavlja se na vatru, kuva se dok se šećer ne rastopi.
9. Čokolada se rastopi na pari.
10. U suvu posudu se stavlja rastopljena i proceđena čokolada i pomeša se sa kondenzovanim mlekom, nakon toga se dodaje malo po malo i topao sirup - meša se dok se ne dobije homogena i glatka smesa.
11. Želatin se rastopi na pari - dodajemo ga u smesu, mešamo i procedimo.
12. Ohladimo do 35-32 stepena i prelivamo tortu.
13. Oblikovanje i ukrašavanje torte:
a) izvadite tortu i obruč, okreće se i nanosi odogo i sa strane tanak sloj krema.
b) stavite je u okrugao pleh na tanjir i prelijte pripremljenom glazurom.
v) ostavite da se lepo ocedi višak, periodično sakupljate višak odozdo: markiranje 14 parčića:
g) stavite odozgo u redinu metalni obruč, nanesite ranomero zeleni badem, poređajte oko prstena i bademe i skiniteobruč:
d) napravite špricom 14 ruža od krema preko svakog parčeta torte, stavite preko svake ruže po 3 badema, da izgleda kao cve, jedan deo gleda ka centru, a druga dva - uglove parčeta.
Komentari