Način pripreme
Nije otrebno da idete u Panađurište (Bugarska), da biste jeli jaja na panađurski način. Zato vam nudim recept za jaja na panađurski način onako, kao što su ga pripremale moja baba i prababa, kao što ga pripremam i ja svom detetu.
Evo i autentičnog recepta za jaja na panađurski način od meštanke-kulinarke
U duboku posudu se sipa voda, stavlja se na ringlu, dodaje se so i sirće i sačeka se da provri. Jaja razbijajte u kutlači sa male visine i spuštajte ih u kipuću vodu jedno po jedno. Ako volite rovitija jaja, kuvajte ih oko 3 minuta, ako volite tvrđa, kuvajte ih bar 5 minuta.
Kada uhvate opnu, rešetkastom kašikom ih pažljivo izvadite i blago ocedite.
Začinite kiselo mleko sa belim lukom istucanim u avanu i malo soli.
Sir blago izmrvite i podelite u četiri tanjira. Po želji možete da prelijete sir sa dve kašike vode, u kojoj ste pripremali jaja.
U svaki tanjir stavite preko sira po dva jaja. Mleko sipajte sa strane.
Maslac i ulje ugrejte u tiganju. Ako stavite samo maslac, zagoreće.
Ne stavljajte alevu papriku u tiganj!
Posipajte alevu papriku preko jaja u tanjirima i preko sipajte ugrejani maslac u svaku porciju.
Po želji, jaja na panađurski način možete posipati svežim peršunom. Možete i mirođijom.
P.S. Jaja na panađurski način ostaju klasika u Bugarskoj kuhinji, ali ima različitih varijacija za ovaj recept, koje takođe preporučujemo da probate.