Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Poširana jaja»Autetntična jaja na panađurski način od moje prababe

Autetntična jaja na panađurski način od moje prababe

ZoriZori
Guru
8932865k
Autetntična jaja na panađurski način od moje prababe
Fotografije: Zori
2 / 17
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Evo i autentičnog recepta za jaja na panađurski način od meštanke-kulinarke"

Potrebni sastojci

  • sirće - 1 - 2 kašike
  • voda - 1, 5 l
  • so
  • jaja - 8 kom.
  • kiselo mleko - 400 ml, kravlje
  • kravlji sir - 350 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • kravlji maslac - 5 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • aleva paprika - 1 - 2 kašičice
  • peršun - 1 vezica, sitno iseckan (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Nije otrebno da idete u Panađurište (Bugarska), da biste jeli jaja na panađurski način. Zato vam nudim recept za jaja na panađurski način onako, kao što su ga pripremale moja baba i prababa, kao što ga pripremam i ja svom detetu.

Evo i autentičnog recepta za jaja na panađurski način od meštanke-kulinarke

U duboku posudu se sipa voda, stavlja se na ringlu, dodaje se so i sirće i sačeka se da provri. Jaja razbijajte u kutlači sa male visine i spuštajte ih u kipuću vodu jedno po jedno. Ako volite rovitija jaja, kuvajte ih oko 3 minuta, ako volite tvrđa, kuvajte ih bar 5 minuta.

Kada uhvate opnu, rešetkastom kašikom ih pažljivo izvadite i blago ocedite.

Začinite kiselo mleko sa belim lukom istucanim u avanu i malo soli.

Sir blago izmrvite i podelite u četiri tanjira. Po želji možete da prelijete sir sa dve kašike vode, u kojoj ste pripremali jaja.

U svaki tanjir stavite preko sira po dva jaja. Mleko sipajte sa strane.

Maslac i ulje ugrejte u tiganju. Ako stavite samo maslac, zagoreće.

Ne stavljajte alevu papriku u tiganj!

Posipajte alevu papriku preko jaja u tanjirima i preko sipajte ugrejani maslac u svaku porciju.

Po želji, jaja na panađurski način možete posipati svežim peršunom. Možete i mirođijom.

P.S. Jaja na panađurski način ostaju klasika u Bugarskoj kuhinji, ali ima različitih varijacija za ovaj recept, koje takođe preporučujemo da probate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: