Način pripreme
Dobar recept za sočnu staru berlinsku pitu sa jabukama koja ima hrskavu osnovu i hrskavu rešetku kako bi bila nešto posebno.
Prvo stavite brašno u posudu za mešenje, dodajte šećer, kockice maslaca, cimet i limunov sok i brzo preradite testo kuhinjskom robotu pomoću nastavka za testo.
Zatim oblikujte testo od maslaca u pljosnati oblik, uvijte ga u streč foliju i ohladite u frižideru barem 30 minuta.
U međuvremenu ogulite jabuke, naseckajte na četvrtinice, odstranite unutrašnjost i naseckajte na male kriške ili kockice. Jabuke zalijte limunovim sokom u posudi i pomešajte ih sa cimetom, rumom, suvim grožđem i ukoliko volite crnu ribizlu, dodajte i nju.
Zatim zagrejte rernu na 200 °C (180 °C za rernu sa ventilatorom) i kalup za pečenje podmažite maslacem.
Zatim razvijte 3/4 ohlađenog testa u tanko na nabrašnjenoj radnoj površini. Ostalo testo stavite nazad u frižider.
Dno kalupa pokrijte testom i izvucite mali rub testa - izbockajte testo nekoliko puta viljuškom.
Za pečenje kore, testo pokrijte iseckanim komadom papira za pečenje, grašak napunite odozgo i pecite u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 10 minuta.
Kada isteče vreme za pečene, sklonite grašak i papir za pečenje i rasporedite gotovu smesu od jabuka po osnovi od peščanog testa.
Zatim radnu površinu pospite ostalim brašnom, na njoj razvijte ostalo ohlađeno testo, naseckajte na trake širine otprilike 1 cm i stavite u obliku rešetke na jabuke.
Na kraju umutite žumance i njime namažite rešetku testa. Ponovo stavite paj od jabuka Altberliner u vruću rernu i pecite otprilike 50 minuta.
Ako volite kolače sa jabukama i ovaj nemački desert će vam se dopasti.