Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Stara berlinska pita sa jabukama

Stara berlinska pita sa jabukama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Stara berlinska pita sa jabukama
Fotografije: Ivelina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Stari berlinski paj sa jabukama - iskušenje kom niko ne može odoleti."

Potrebni sastojci

  • Sastojci za 10 porcija
  • brašno - 300 g
  • šećer - 100 g
  • maslac - 200 g (hladni, u kockicama)
  • cimet - 1 kašičica
  • limunov sok - 1 kašičica
  • žumanca - 1, za premazivanje
  • grašak - sušeni, za pečenje
  • maslac - 1 kašičica, za kalup
  • Sastojci za jabuke
  • šećer - 150 g
  • jabuke - 1.2 kilograma, kisele
  • suvo grožđe - 30 g, oprano
  • crna ribizla - 30 g, po izboru
  • cimet - 0.5 kašičice
  • rum - otprilike 20 ml
  • limunov sok - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Dobar recept za sočnu staru berlinsku pitu sa jabukama koja ima hrskavu osnovu i hrskavu rešetku kako bi bila nešto posebno.

Prvo stavite brašno u posudu za mešenje, dodajte šećer, kockice maslaca, cimet i limunov sok i brzo preradite testo kuhinjskom robotu pomoću nastavka za testo.

Zatim oblikujte testo od maslaca u pljosnati oblik, uvijte ga u streč foliju i ohladite u frižideru barem 30 minuta.

U međuvremenu ogulite jabuke, naseckajte na četvrtinice, odstranite unutrašnjost i naseckajte na male kriške ili kockice. Jabuke zalijte limunovim sokom u posudi i pomešajte ih sa cimetom, rumom, suvim grožđem i ukoliko volite crnu ribizlu, dodajte i nju.

Zatim zagrejte rernu na 200 °C (180 °C za rernu sa ventilatorom) i kalup za pečenje podmažite maslacem.

Zatim razvijte 3/4 ohlađenog testa u tanko na nabrašnjenoj radnoj površini. Ostalo testo stavite nazad u frižider.

Dno kalupa pokrijte testom i izvucite mali rub testa - izbockajte testo nekoliko puta viljuškom.

Za pečenje kore, testo pokrijte iseckanim komadom papira za pečenje, grašak napunite odozgo i pecite u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 10 minuta.

Kada isteče vreme za pečene, sklonite grašak i papir za pečenje i rasporedite gotovu smesu od jabuka po osnovi od peščanog testa.

Zatim radnu površinu pospite ostalim brašnom, na njoj razvijte ostalo ohlađeno testo, naseckajte na trake širine otprilike 1 cm i stavite u obliku rešetke na jabuke.

Na kraju umutite žumance i njime namažite rešetku testa. Ponovo stavite paj od jabuka Altberliner u vruću rernu i pecite otprilike 50 minuta.

Ako volite kolače sa jabukama i ovaj nemački desert će vam se dopasti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: