Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Kalupi za pečenje, obloženi papirom za pečenje.
Suvo grožđe natopimo u rum prethodne noći. Nakon toga ocedimo i osušimo.
U ugrejano sveže mleko do 30 stepeni izmrvimo kvasac i dodajemo 300 g brašna.
Zamesimo testo, pokrivamo debelim slojem brašna i ostavljamo da nadođe 30 do 50 minuta na 29 stepeni.
Za to vreme prosevamo brašno, promešamo sa jajima i šećerom, ugrevamo do 35 stepeni.
U brašnu napravimo udubljenje i dodajemo aktivirani kvasac, smesu od jaja, so, polovinu masnoće, vanilu i koru od limuna. Dodajemo 2 supene kašike ruma i nekoliko kapljica soka od limuna.
Zamesimo grubo testo koliko da oblikujemo loptu i tako počinjemo da dodajemo masnoću, potopimo ruke u nju i mesimo testo.
Treba da oblikujemo glatko testo, treba da se vide mehurići vazduha po površini testa. Zamešeno testo stavljamo u namazanu posudu, pokrivamo i ostavljamo da nadoše 70-90 minuta.
Nadošlo testo premesimo 1-2 puta da izađe ugljen dioksid koji usporava fermentaciju.
Ostavljamo ponovo da nadođe oko 30 minuta.
Gotove milibrot namažemo umućenim žumancem, ukrašavamo bademima i posipamo šećerom.
Pečemo na 200 stepeni - 20 minuta sa parom, nakon toga izvadimo višak vlage i pečemo na 180 stepeni bez pare, proverimo čačkalicom za zube.
Dok su još topli namažemo šećernim sirupom, ako nismo prethodno posuli šećerom.
U poslastičarskoj knjizi recepata se koristi jedna vrtsta bršana, ali sam ja dodala pola belog i pola brašna Manitoba.