Način pripreme
Izmrvljeni sveži kvasac i šećer rastvorite u čaši sa polovinom raspoložive tople vode, promešajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Rastvorite so u čaši sa preostalom toplom vodom i promešajte.
U većoj posudi (ili u mikseru sa kukom za testo) pomešajte brašno sa kvascem (kvasac + voda i šećer), solju (voda + so) i uljem, mešajte dok ne dobijete meko elastično testo bez grudvica.
Stavite testo za picu u veliku posudu, malo nauljenu na dnu, i prekrijte posudu prozirnom folijom. Pustite da se testo za picu diže najmanje 2 sata na mestu daleko od promaje.
U međuvremenu očistite luk, iseckajte ga na tanke trakice i dinstajte 5 minuta u tiganju sa 1 kašikom ulja, soli i biberom. Tunjevinu ocedite i razbijte zupcima viljuške, dodajte peršun.
Kada se testo za picu udvostruči, podelite ga na 2 dela (da 2 pice stanu u tepsije prečnika 32 cm) i razvaljajte testo lagano nauljenim prstima (ne oklagijom), ostavljajući ivicu otprilike 1 i 1/2 cm, filovati paradajzom, peršunom, po želji mocarelom (isečenom na kockice), malo ulja i staviti picu u rernu.
Pecite picu oko 10 minuta na 220 stepeni, pa dodajte luk i tunjevinu i pecite još 4-5 minuta. Prijatno!
Po želji možete dodati mocarelu (isečenu na kockice). Narežite mocarelu i ostavite da se ocedi u cediljci pre upotrebe.
Pica sa tunjevinom i paradajzom je gotova.