Način pripreme
Pica sa sardelom je klasika koju svi vole. Da li ste spremni da je probate?
Osnovno testo za picu je po receptu u kom se koriste dve vrste brašna, jedno je griz brašno, ali ne griz kakav mi koristimo, nego sitnije mleveno brašno posebno za proizvode sa makaronama.
Počinjemo da mešamo oba brašna i dodajemo šećer. Dok planetarni mikser mesi, dodajemo kvasac, rastvoren u 200 ml tople vode i dok kuka planetarnog miksera nastavlja da radi, u spori pokretima dodajemo ekstra devičansko maslinovo ulje odjednom.
Tek na kraju ćemo dodati so, takođe istopljenu u 300 ml vode koju smo odvojili. Mesićemo testo dok ne postane dobro homogeno i elastično. Nakon prve faze obrade ostavljamo testo da nadođe na otprilike pola sata, pokriveno krpom na mestu gde nema promaje.
Nakon prvog narastanja uzimamo testo za picu i delimo ga na lopte po otprilike 240 grama i stavljamo ih ponovo da nadođu na otprilike 90 minuta. Evo, spremni smo za spremanje pice, testo razvijamo po našem ukusu oklagijom.
Kada se dobije testo za picu, razvijamo u krug - tanak, ako volite hrskavu picu ili deblje za mekšu i sočniju picu, začinite mocarelom, naseckanom na komade, (dobro oceđene), kriškama svežeg paradajza i filetima sardela (neslanim).
Poređajte začine ravnomerno tako da svakim zalogajem osećate da je ukus ravnomerno raspoređen.
Svaku picu sa ribom pečemo na 200-220 stepeni i ostavljamo je da se kuva dok ne postane zlatkasto-smeđa, upravo izvađena iz rerne, dodajemo sveže mleven crni biber, sušeni origano i mlaz ekstra devičanskog maslinovog ulja. Odmah serviramo vruću na sto!
Pica sa paradajzom i sardelom - eksplozija ukusa i užitak za nepce!