Način pripreme
Jagnjeće iznutrice dobro operite. Očistite ih od cipa.
Odložite džigericu u posebnu posudu.
Preostale iznutrice skuvajte u loncu sa vodom, uklanjajući penu koja će se stvoriti. U vodu dodajte 1/2 starog luka bez rezanja, piment, lovorov list i biber u zrnu.
600 ml dobijenog bujona ostavite za pirinač, a ostatak, još vruć, prelijte preko džigerice da je blanširate.
Pečurke, luk, peršun, nanu, beli luk i šargarepu sitno iseckati.
Iseckajte već skuvane iznutrice.
Operite pirinač hladnom vodom. Pržite luk sa šargarepom i prstohvatom soli dva do tri minuta i dodajte pečurke.
Kuvajte još 2 minuta i sipajte pirinač preko povrća. Pržite dok ne postane providan.
Dodajte iznutrice i zelene začine (peršun i nanu). Posolite i pobiberite i sipajte bujon. Prebacite u pleh i pecite na 180 stepeni na gornjem i donjem grejaču oko 45-50 minuta.
Napravite preliv za drob sarmu tako što ćete u kiselo mleko dodati jaja. Mešajte dok ne postane glatka smesa i dodajte brašno. Dobro umutite sve dok se sastojci ne sjedine i dok u smesi ne bude grudvica brašna.
Posolite i prelijte preko sarme od iznutrica. Pecite u rerni još 10-15 minuta do zlatne boje.
Aromatična sarma od jagnjećih iznutrica je klasika koju svi vole. Možete je poslužiti uz prilog od krastavca ili prolećnu salatu.