Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Jagnjeća sarmica»Aromatična jagnjeća sarmica od iznutrica

Aromatična jagnjeća sarmica od iznutrica

Aromatična jagnjeća sarmica od iznutrica
Fotografije: Violeta Dimitrova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Najukusniji način pripreme ovog aromatičnog i tradicionalnog bugarskog jela."

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 1 komplet
  • pirinač - 200 g
  • pečurke - 500 g
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 1 veza
  • mladi beli luk - 1 struk
  • peršun - 1/2 veze
  • nana - 4 - 5 stabljika
  • piment - 5 zrna
  • biber - 5 - 6 zrna
  • lovorov list - 3 komada
  • so - 1 kašika
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • Za preliv
  • kiselo mleko - 400 g
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3 kašike
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeće iznutrice dobro operite. Očistite ih od cipa.

Odložite džigericu u posebnu posudu.

Preostale iznutrice skuvajte u loncu sa vodom, uklanjajući penu koja će se stvoriti. U vodu dodajte 1/2 starog luka bez rezanja, piment, lovorov list i biber u zrnu.

600 ml dobijenog bujona ostavite za pirinač, a ostatak, još vruć, prelijte preko džigerice da je blanširate.

Pečurke, luk, peršun, nanu, beli luk i šargarepu sitno iseckati.

Iseckajte već skuvane iznutrice.

Operite pirinač hladnom vodom. Pržite luk sa šargarepom i prstohvatom soli dva do tri minuta i dodajte pečurke.

Kuvajte još 2 minuta i sipajte pirinač preko povrća. Pržite dok ne postane providan.

Dodajte iznutrice i zelene začine (peršun i nanu). Posolite i pobiberite i sipajte bujon. Prebacite u pleh i pecite na 180 stepeni na gornjem i donjem grejaču oko 45-50 minuta.

Napravite preliv za drob sarmu tako što ćete u kiselo mleko dodati jaja. Mešajte dok ne postane glatka smesa i dodajte brašno. Dobro umutite sve dok se sastojci ne sjedine i dok u smesi ne bude grudvica brašna.

Posolite i prelijte preko sarme od iznutrica. Pecite u rerni još 10-15 minuta do zlatne boje.

Aromatična sarma od jagnjećih iznutrica je klasika koju svi vole. Možete je poslužiti uz prilog od krastavca ili prolećnu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: