Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Speltin milibrot sa mašću

Speltin milibrot sa mašću

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Speltin milibrot sa mašću
Fotografije: Maria Bojilova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
340 min.
Porcije
5
"Speltin milibrot sa mašću sa skroz tradicionalnim ukusom Uskrsa"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1.5 kg + 1 1/2 šolja, za mešenje
  • jaja - 9 komada + 2 komada žumanaca, za premazivanje
  • sveže mleko - 375 ml
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 100 g
  • šećer - 375 g + za posipanje
  • ulje - 3/4 šolje + za podmazivanje tepsija
  • kvasac - 1 1/2 kockica
  • limun - 1 1/2 komad
  • vanila - 3 komada
  • rum - 1 1/2 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Kvasac se stavlja u posudu i izmrvi se. Dodaju se 4 supene kašike šećera i izgnječi se rukom.

Dodaju se 2 komada jaja i veoma dobro se muti viljuškom.

Sveže mleko se blago azgreje tako što se polovina dodaje u kvasac.

Dodaje se 7 supenih kašika brašna u kvasac i veoma dobro se meša.

Ostavlja se na toplom da nadođe dok ne utrostruči svoju zapreminu.

Ostala jaja se stavljaju u drugu posudu.

Dodaje se ostali šećer i muti se u penu miskerom na visokom stepenu.

Maslac i svinjska mast se blago istope i u tankom mlazu se dodaju u jaja uz neprestano mešanje.

U posudu u kojoj će se mesiti testo se sipa nadošli kvasac, smesa od jaja i ostalo mleko.

Limun se veoma dobro opere, izrenda na sitno rende i dodaje se u smesu.

U smesu se dodaju vanila i rum.

Veoma dobro se izmeša.

Brašno se proseje u posebnu posudu i postepeno se dodaje u smesu dok se zamesi testo za milibrot.

Testo se mesi 10 minuta tako što se postepeno prilikom mešenja dodaje ulje.

Testo se pokriva pamučnom krpom i ostavlja se da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu, nakon čega se veoma dobro premesi.

Ostavlja se da nadođe drugi put dok ne udvostruči svoju zapreminu, nakon čega se deli na pet delova.

Svaki deo se deli na tri loptice. Od svake loptice se pravi konopac. Tri konopca se pletu u pletenicu. Milibrot pletenica se stavlja u prethodno nauljenu tepsiju za pečenje kolača sa rupom.

Isplete se pet komada milibrota i ostavljaju se da nadođu dok ne popune kalup.

Kada domaći milibroti nadođu, premazuju se umućenim žumancem i posipaju se šećerom.

Speltin milibrot sa mašću se peče u prethodno zagrejanoj rerni prvo 10 minuta na 200 °C na donjem grejaču, nakon čega se dopeče 15 minuta na 160 °C na donjem i gornjem grejaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: