Način pripreme
Suvi kvasac se sipa u malu posudu.
Dodajte šećer, so i 3 kašike tople vode. /od ukupne vode/.
Dobro promešajte i ostavite 10 minuta uz povremeno mešanje, a zatim dodajte preostalu toplu vodu i 3 kašike ulja.
Dobro promešajte i sipajte smesu u posudu za mešenje.
Dodajte brašno.
Umesi se meko testo koje se premaže sa 3 kašike ulja i ostavi da se diže u posudi pokrivenoj krpom 60 minuta.
Nakon što se testo digne, još jednom se premesi i oblikuje pogača.
Pogača se stavlja u okruglu duboku tepsiju prečnika 25 cm na papir za pečenje.
Na pogači od spelte napravite tri duboka reza nožem.
Ostavite da se diže još 30 minuta pokriveno peškirom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta na 220 stepeni, a zatim još 30 minuta na 160 stepeni, obilno premažite pogaču maslacem 10 minuta pre nego što ga izvadite iz rerne.
Kada izađete iz rerne, izvadite iz tepsije i ostavite pogaču Sonja od spelte sa maslacem da se ohladi na drvenoj dasci.