Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»A la gruzijska ačma

A la gruzijska ačma

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
14850851
A la gruzijska ačma
Fotografije: Stanislava Valkova
9 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Piroška sa la gruzijska ačma - pogledajte samo kako se izduvava kao balon za vreme pečenja"

Potrebni sastojci

  • lavaš - 1 pakovanje, tanak
  • kefir - 500 ml, od kozjeg mleka
  • kozji sir - 200 g
  • spanać - 300 g
  • zeleni začini - mirođija, struk mladog luka
  • biljno mleko
  • Preliv
  • jaja - 2 komada, velika
  • so
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Naseckajte zelene začine i spanać i pomešajte sa kefirom. Kozji sir izrendajte na krupno rende.

Maslacem podmažite kalup u kom ćete peći, raširite list lavaša, sipajte nekoliko kašika sira na dno, raširite komade lavaša namočene kefirom, zelenim biljkama i tako naizmenično ređajte dalje dok ne potrošite lavaš. Zatvorite zidove osnove pogače.

Umutite jaja u ostalom delu kefira, dodajte prstohvat soli i crni biber i zalijte ačmu, odozgo pospite sirom.

Ovaj jednostavan burek pecite na temperaturi od 200°C 25 minuta.

Umesto kefira možete koristiti kiselo mleko, razređeno sa vodom dok se ne dobije konzistencija kefira.

Ohladite, naseckajte i konzumirajte sa zadovoljstvom gruzijsku ačmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: