Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pirinač u rerni»Piletina sa pirinčem na trakijski način

Piletina sa pirinčem na trakijski način

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Piletina sa pirinčem na trakijski način
Fotografije: Ivan Katsarov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Garantovano najukusnija piletina sa pirinčem koje ćete jesti dosta dugo"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 3 komada
  • luk - 1 glavica, stari ili 5 strukova svežeg
  • beli luk - 1 čen ili 1 struk mladog
  • šargarepe - 2 komada
  • zelene paprike - 2 komada
  • paradajz - 200 g
  • pirinač - 300 g
  • ulje - 60 ml
  • lovorov list - 1 komad
  • estragon - 1 supena kašika (suvi)
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 prstohvat
  • peršun - 1 vezica
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred zagrevam rernu na 200 °C.

U tepsiju u kojoj će se peći sočna piletina sa pirinčem stavljam pileće batake i zalivam ih sa 3 supene kašike ulja. Posolim ih i začinjavam crnim biberom i alevom paprikom (obično koristim dimljenu), a zatim dobro utrljam začine i ulje u meso.

Ređam batake sa kožom na dole i stavljam tepsiju u rernu na 20 minuta.

Dok se pileći bataci peku, veoma dobro operem pirinač i ostavljam ga u vodi da se namoči takođe na 20 minuta. Ovo je jedna od tajni najukusnijeg pirinča koji se ne lepi i ne pretvara se u kašu. Važno je da se opere veoma dobro i da se ostavi namočen u vodi na kratko.

Sitno se nasecka beli luk, a luk, šergarepa i paprike na kockice.

Kada je prošlo 20 minuta od namakanja pirinča, u šerpu sipam ostalo ulje, dodajem lovorov lsit i stavljam na ringlu. Na masnoću propržim na 2 minute šargarepe i u njih dodajem luk, beli luk i paprike. Mešam, dodajem 30 ml vode i dinstam poklopljeno 2-3 minute.

Ocedim pirinač od vode i dodajem ga u povrće u šerpu. Dobro izmešam i propržim na kratko dok pirinač ne promeni boju i ne postane staklen.

Dodajtem paradajz izrendan na rende (ili iz konzerve) u pirinač. Začinjavam solju, prstohvatom šećera i estragonom.

Vadim batake iz rerne i vadim ih iz tepsije.

Sipam pirinač u tepsiju u masnoću koja se odvojila od pečenja bataka.

Dodajem vodu u pirinač poštujući odnos 3 dela vode i 2 deo pirinča. Za raskoš jedna od tri dela tečnosti može da bude belo vino. Sve dobro izmešam i proverim da li je slano. Po potrebi - dodatno posolim ukusno pile sa pirinčem.

Vraćam batake u tepsiju i ređam ih na pirinač, ali ovog puta sa kožom okrenutom ka gore.

Vraćam tepsiju u rernu smanjujući jačinu na 150 °C. Ovo je druga tajna ukusnog jela - pirinač voli da se kuva na nižoj temperaturi.

Zapečem seosko jelo na još 40 minuta računajući od momenta kada je tečnost u tepsiji uzavrela.

Posipam sitno naseckanim peršunom kada iz rerne izvadim piletinu sa pirinčem na trakijski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: