Način pripreme
U ključalu vodu stavite lovorov list i crni biber, možete staviti i malu glavicu luka (celu), kuvajte nekoliko minuta, nakon toga dodajte školjke i kuvajte 3-4 minuta od trenutka ključanja.
Dok voda vri, pripremite sos: u pavlaku dodajte parmezan, izrendan na sitno rende (može i krupno), žumanca, presovani beli luk, sitno naseckane listove bosiljka - možete ga zameniti sušenim.
Sve izmešajte - sos za pečenje je gotov. Izvadite školjke iz tiganja rešetkastom kašikom, odvojte školjke od ljuski kako biste ih lakše pojeli.
Nakon toga ih vratite nazad u ljuske i rasporedite ljuske u jedan sloj u tepsiji za pečenje i kašičicom pažljivo napunite ljuske sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni do 200 °C 10 minuta.
To je sve o punjenim školjkama.
Neposredno pre serviranja pospite limunovim sokom.
Zapečene novozelandske školjke sa parmezanom - sva ova veličanstvenost se konzumira uz belo vino.