Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Falafeli sa tikvicama i leblebijama

Falafeli sa tikvicama i leblebijama

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
327931k
Falafeli sa tikvicama i leblebijama
Fotografije: Viktoria Konstantinova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Jedemo ukusne falafele sa tikvicama i leblebijama, koje prijaju stomaku"

Potrebni sastojci

  • leblebije - 400 g
  • tikvice - 1 komad
  • peršun - 1/2 veze
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 5 čenova
  • beli biber
  • kumin - 1 kašičica
  • korijander - 1 kašičica
  • so
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 5 supenih kašika
  • prezle - 5 supenih kašika
  • ulje
  • kiselo mleko - 400 g
  • majonez - 3 supene kašike
  • maslinvo ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Leblebije ocedimo. Sipamo u veliku posudu. Tikvicu oljuštimo isečemo na krupnije komade i dodajemo u posudu. Beli luk oljuštimo.

Dva čena dodajemo u ovu smesu, a tri ostavljamo za sos od belog luka.

Luk oljuštimo i sečemo krupnije. Peršun operemo. Stavljamo u preostale sastojke. Dodajemo začine - beli biber, korijander, kumin i so. Razbijemo jaje.

Smesu za falafele pasiramo dok ne dobijemo homogenu smesu. Lakše je u blenderu, ali pošto se naš pokvario, radimo sa onim što imamo pri ruci.

Kad smesa bude gotova u nju dodajemo brašno i prezle. Mešamo. Pripremamo pleh sa papirom za pečenje i namažemo sa malo ulja.

Uz pomoć kašike uzimamo od smese i oblikujemo ćuftice od leblebije. Poređamo u pleh.

Isto ponavljamo dok ne potrošimo celu smesu.

Pečemo falafele na 180 stepeni oko 50 minuta. Pečene falafele sa tikvicama i leblebijama su zdravije nego pržene.

Serviramo sa sosom od belog luka. U posudu stavljamo kiselo mleko i majonez. Dodajemo so i maslinovo ulje. Odvojeni beli luk pasiramo i dodajemo. Smesu dobro promešamo.

Jedemo ukusne falafele sa tikvicama i leblebijama, koje prijaju stomaku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: