Način pripreme
Leblebije ocedimo. Sipamo u veliku posudu. Tikvicu oljuštimo isečemo na krupnije komade i dodajemo u posudu. Beli luk oljuštimo.
Dva čena dodajemo u ovu smesu, a tri ostavljamo za sos od belog luka.
Luk oljuštimo i sečemo krupnije. Peršun operemo. Stavljamo u preostale sastojke. Dodajemo začine - beli biber, korijander, kumin i so. Razbijemo jaje.
Smesu za falafele pasiramo dok ne dobijemo homogenu smesu. Lakše je u blenderu, ali pošto se naš pokvario, radimo sa onim što imamo pri ruci.
Kad smesa bude gotova u nju dodajemo brašno i prezle. Mešamo. Pripremamo pleh sa papirom za pečenje i namažemo sa malo ulja.
Uz pomoć kašike uzimamo od smese i oblikujemo ćuftice od leblebije. Poređamo u pleh.
Isto ponavljamo dok ne potrošimo celu smesu.
Pečemo falafele na 180 stepeni oko 50 minuta. Pečene falafele sa tikvicama i leblebijama su zdravije nego pržene.
Serviramo sa sosom od belog luka. U posudu stavljamo kiselo mleko i majonez. Dodajemo so i maslinovo ulje. Odvojeni beli luk pasiramo i dodajemo. Smesu dobro promešamo.
Jedemo ukusne falafele sa tikvicama i leblebijama, koje prijaju stomaku.