Način pripreme
Recept za veoma jednostavne i ukusne zdrave ćuftice bez mesa, insipirsane arapskom kuhinjom!
Merimo količinu proizvoda šoljom za čaj sa zapreminom od 250 ml voda.
Prethodno smo skuvali leblebije i ocedili smo ih od vode u kojoj su se kuvale.
Ogulimo narandžastu bundevu i isečemo je na kockice. Na ringlu stavljamo šerpicu sa nekoliko centimetara vode na dnu i korpicu za kuvanje na pari. Čim voda provri, sipamo kockice bundeve u korpicu i poklopicmo poklopcem. Kada omeknu i bundeva bude skuvana, skidamo sa ringle.
U odgovarajućoj dubokoj posudi pomešamo sastojke: skuvanu leblebiju, bundevu (skuvanu na pari), sodu za hleb, šarlan (nerafinisano suncokrretovo ulje) i sitno iseckane: čen beloh luka, luk, peršun i svežu majčinu dušicu za kuvanje.
Dodajemo u njih i začinimo po ukusu - himalajsku finu so, alevu papriku, mleveni crni biber, kumin, sušeni bosiljak (mrvljen), garam masala i malo cimeta.
Izmešamo sve i meljemo pasatorom tako da dobijemo krupno mlevenu smesu.
Nakon toga zgušnjavamo integralnim brašnom tako što mešamo drvenom varjačom (velikom kašikom). Dobro bi bilo da se dobije meko blago lepljivo testo.
Uzimamo supenom kašikom (malo prepunjenom) od smese i rukom oblikujemo srednje veličine - blago spljeskane ćuftice (s debljinom oko 2-2, 5 cm). Dobija se otprilike 15 komada ćuftica od leblebija.
Zagrevamo tiganj sa nelepljivim premazom u koji smo sipali malo šarlana.
Čim bude dovoljno zagrejan, ređamo ćuftice sa bundevom tako što ih sasvim blago pritišćemo kako bi se izravnala njihova površina i kako bi se ravnomerno ispržile.
Čim dobiju tamno zlatkastu boju sa donje strane, pažljivo ih okrećemo kako bi falafeli dobili zlatastu boju i sa druge strane.
Pržimo sa minimalnom količinom masnoće (šarlana) kako bi bile zdravije.
Lepi, aromatični i ukusni falafeli sa bundevom i leblebijama!
Neobično ukusno!
Komentari