Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Đevreci sa sirom i susamom

Đevreci sa sirom i susamom

ValeriaValeria
Šef kuhinje
24699643
Đevreci sa sirom i susamom
Fotografije: Valeria
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
11
"Đevreci sa sirom i susamom - ima ih mnogo i još su ukusniji"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • svež kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašika
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • jaje - 1 komad
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1 kašika
  • brašno - oko 600 g / iskorišćeno 620 g /
  • sir - oko 250 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Iz ove doze dobićete oko 11 komada. Đevreci su prilično veliki. Možete umesiti pola doze.

Sveže mleko malo zagrejte i dodajte šećer, kvasac i 2 kašike brašna. Neka se aktivira.

U posudu prosejati 500 g brašna i posoliti.

Pomešajte kiselo mleko sa sodom. Zatim dodajte jaje i umutite viljuškom. Dodajte ulje.

U posudi sa brašnom sipajte mešavinu kvasca i kiselog mleka. Umesite testo za đevreke. U početku postaje prilično lepljivo.

Sipajte testo na pobrašnjenu površinu. Postepeno i po malo dodavati preostalih 120 g brašna. Stavite testo u odgovarajuću posudu i poklopite. Ostavite da se diže 30-40 minuta.

Od dignutog testa oblikujte kuglice od 50 g i prekrijte ih prozirnom folijom. Pustite ih da odmaraju 10 minuta.

Sledeća faza je oblikovanje. Uzmite dve loptice testa. Prvo ih oblikujte u fitilje dužine 30 - 35 cm, a zatim ih raspljeskajte prstima. Dodajte sir i dobro pokrijte sa obe strane.

Pletete dva fitilja, a zatim formirate krug. Upletene đevreke poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu 30-40 minuta.

Pre pečenja umutite 1 žumance sa 1 kašikom svežeg mleka i premažite ih. Odozgo pospite susamom.

Pecite đevreke sa sirom i susamom na 180 stepeni oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: