Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Mekana penjurlija sa kiselim mlekom i sirom

Mekana penjurlija sa kiselim mlekom i sirom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871992k169
Mekana penjurlija sa kiselim mlekom i sirom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
07/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Dobra domaćica se poznaje po penjurliji ..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 - 700 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 125 g
  • kvasac - 25 g, kockica
  • belanca - 1 komad
  • so - 1 ravna supena kašika
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • šećer - prstohvat
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • za nadev
  • sir - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko. Rastvorite u njemu kvasac sa bogatim prstohvatom šećera. Dodajte 200 g brašna i promešajte. Pokrijte posudu krpom.

Ostavite 20 minuta na toplom dok smesa ne nadođe. Rastvorite sodu bikarbonu u kiselom mleku. U preostlao brašno dodajte so, belance i dve supene kašike maslinovog ulja.

Sipajte kiselo mleko sa aktiviranom sodom i kašom sa svežim mlekom. Zamesite meko testo.

Stavite ga u brašnom posutu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 20 minuta - koliko da odstoji.

Na brašnom posutoj radnoj površini podelite testo na dva jednaka dela. Svaki razvucite na dug pravougaonik. Pospite mrvljenim sirom, pomešanim sa dva jajeta. Uvijte u rolat.

Obložite pleh 28 cm papirom za pečenje. Namažite maslinovim uljem. U sredinu stavite jedan rolat, a pored njega uvijte drugi.

Umutite viljuškom žumance sa 2 supene kašik maslinovog ulja. Namažite penjurliju. Stavite pleh u hladnu rernu i uključite samo donji grejač.

Kad testo popuni pleh, uključite i gornji grejač, završite pečenje dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite gotovu penjurliju iz rerne i pokrijte 5 minuta krpom, nakon toga ostavite na rešetku da se ohladi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: