Način pripreme
Ugrejte mleko. Rastvorite u njemu kvasac sa bogatim prstohvatom šećera. Dodajte 200 g brašna i promešajte. Pokrijte posudu krpom.
Ostavite 20 minuta na toplom dok smesa ne nadođe. Rastvorite sodu bikarbonu u kiselom mleku. U preostlao brašno dodajte so, belance i dve supene kašike maslinovog ulja.
Sipajte kiselo mleko sa aktiviranom sodom i kašom sa svežim mlekom. Zamesite meko testo.
Stavite ga u brašnom posutu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 20 minuta - koliko da odstoji.
Na brašnom posutoj radnoj površini podelite testo na dva jednaka dela. Svaki razvucite na dug pravougaonik. Pospite mrvljenim sirom, pomešanim sa dva jajeta. Uvijte u rolat.
Obložite pleh 28 cm papirom za pečenje. Namažite maslinovim uljem. U sredinu stavite jedan rolat, a pored njega uvijte drugi.
Umutite viljuškom žumance sa 2 supene kašik maslinovog ulja. Namažite penjurliju. Stavite pleh u hladnu rernu i uključite samo donji grejač.
Kad testo popuni pleh, uključite i gornji grejač, završite pečenje dok ne dobije zlatnu boju.
Izvadite gotovu penjurliju iz rerne i pokrijte 5 minuta krpom, nakon toga ostavite na rešetku da se ohladi.
Neka vam je slatko!