Način pripreme
Korenasto povrće oljuštite i isecite na krupnije komade.
Stavite ga u šerpu, dodajte kašiku soli i toliko vode da prekrije povrće i kuvajte 15-20 minuta dok ne bude gotovo.
Ocedite povrće, ali ostavite vodu i ostavite da se ohladi.
Seme bundeve i suncokreta kratko propržite na suvom tiganju, tek toliko da puste aromu.
Skuvano i ohlađeno povrće zajedno sa čenom belog luka, preprženim semenkama i maslinovim uljem stavite u bokal blendera. Sameljite ih u kratkim impulsima.
Zatim dodajte sitno rendani parmezan, so i biber po ukusu, kao i sitno seckani peršun i mirođiju.
Ukusan namaz dobro promešajte i ako je pregusto dodajte nekoliko kašika vode u kojoj se kuvalo povrće.
Ukusan umak od korenastog povrća, koji se odlično slaže sa tostiranim kriškama interalnog hleba. Ova pašteta od povrća idealna je i kao prilog za pečeno meso.
Prijatno!