Način pripreme
Isecite patlidžane na pola po dužini. Dobro ih premažite solju i maslinovim uljem, poređajte u pleh obložen papirom za pečenje prerezanom stranom na dole.
Patlidžane pecite oko 20 minuta na 200 stepeni sa jedne i isto vreme sa druge strane. Ako su patlidžani debeli, možda će im trebati duže vreme pečenja, pa pazite na njih.
Kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade, skinite kožu i iseckajte na debele trake.
Dok se patlidžani hlade, napravite pesto od peršuna:
Stavite oljuštene čenove belog luka u posudu blendera ili drugu pogodnu posudu za vas. Dodajte peršun (samo listove), badem, malo soli i maslinovo ulje da prekrijete proizvode.
Pasirajte i razblažite sa još maslinovog ulja po ukusu.
Počnite da ređate salatu od patlidžana u duboki veliki tanjir ili dva manja.
Na dno stavite komad ovčijeg sira, najbolje domaćeg.
Položite patlidžan, čineći najmanje dva ili tri sloja, a između svakog dodajte obilno pesto i sirće po ukusu, kao i posolite po želji.
Na vrh stavite još sira i maslina.
Poslužite uz dobro vino i domaći hleb.
U zeleni preliv možete dodati i malo sveže mirođije i soka od limuna (u ovom slučaju možete izbeći sirće).
Salata od patlidžana sa ovčijim sirom i pestom od peršuna je vrhunska.