Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Jela u đuvečari»Tikvice sa pirinčem u đuvečari

Tikvice sa pirinčem u đuvečari

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
1637997854
Tikvice sa pirinčem u đuvečari
Fotografije: Evgenia
1 / 5
17/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Tikvice sa pirinčem u đuvečari koje po želji možemo poslužiti sa kiselim mlekom."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada, srednje
  • pirinač - 2/3 šolje
  • luk - 1 glavica
  • ulje - 1/3 šolje
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • paradajz - 1 komad
  • aleva paprika
  • biber
  • mirođija
  • beli luk - 2 čena
  • voda - 1 i 1/2 šolje
  • Za preliv
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • brašno - 1 kašika
  • so
  • soda - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite, operite i sitno iseckajte luk i beli luk. Prebacimo ih u šerpu u kojoj smo prethodno zagrejali ulje i pržimo dok ne porumene.

Operite i isecite tikvice na male komade, dodajući ih u šerpu. Mešajte nekoliko minuta. Ubacujemo i oprani pirinač sa vodom.

Dodajte rendani paradajz, začine i maslinovo ulje. Na umerenoj vatri pustite da se jelo kuva dok pirinač i tikvice ne budu gotovi, pokrivajući lonac poklopcem.

Povremeno mešajte da pirinač ne zagori. Čim je jelo od pirinča sa tikvicama gotovo, prebacite ga u đuvečaru.

Preliv pripremamo tako što umutimo jaje, kiselo mleko, brašno, sodu i so do homogene smese.

Na vrh svake đuvečare rasporedite preliv. Đuvečare bez mesa pecite u rerni (koju smo zagrejali na 180 stepeni) dok ne porumene na površini.

Tikvice sa pirinčem u đuvečari serviramo po želji ohlađene i sa kiselim mlekom. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: