Način pripreme
Očistite, operite i sitno iseckajte luk i beli luk. Prebacimo ih u šerpu u kojoj smo prethodno zagrejali ulje i pržimo dok ne porumene.
Operite i isecite tikvice na male komade, dodajući ih u šerpu. Mešajte nekoliko minuta. Ubacujemo i oprani pirinač sa vodom.
Dodajte rendani paradajz, začine i maslinovo ulje. Na umerenoj vatri pustite da se jelo kuva dok pirinač i tikvice ne budu gotovi, pokrivajući lonac poklopcem.
Povremeno mešajte da pirinač ne zagori. Čim je jelo od pirinča sa tikvicama gotovo, prebacite ga u đuvečaru.
Preliv pripremamo tako što umutimo jaje, kiselo mleko, brašno, sodu i so do homogene smese.
Na vrh svake đuvečare rasporedite preliv. Đuvečare bez mesa pecite u rerni (koju smo zagrejali na 180 stepeni) dok ne porumene na površini.
Tikvice sa pirinčem u đuvečari serviramo po želji ohlađene i sa kiselim mlekom. Prijatno!