Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Makovnjača - domaća štrudla sa makom

Makovnjača - domaća štrudla sa makom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Makovnjača - domaća štrudla sa makom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
85 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
8
"Ista kao iz bakine kuhinje"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • mleko - 150 ml
  • ulje - 75 ml
  • svež kvasac - 25 g
  • voda - 100 ml
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 kašike
  • Za nadev
  • mleko - 300 ml
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • šećer - 200 g
  • mak - 500 g
  • Za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo:

U 50 ml mlakog meka dodati izmrvljen kvasac, 1 kašiku šećera, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji desetak minuta.

U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.Napraviti udubljenje po sredini brašna, dodati 100 ml mlakog mleka, 1 kašiku šećera, ulje, jaje, mlaku vodu i zamesiti mekše testo.

Ostaviti da odstoji pola sata prekriveno providnom prianjajučom folijom.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na dva dela oblikujući jufkice.

Za nadev:

U šerpu sipati šećer, vanilin šećer, dodati mak i preliti vrelim mlekom te kratko prokuvati.

Pripremljeni nadev od maka podeliti na dva dela.

Jufkice razviti oklagijom u oblik pravougaonika. Na oba dela razvijenog testa naneti nadev od maka te urolati.

Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljenu štrudlu.

Otopljen maslac i jaje razmutiti viljuškom te premazati štrudle, a zatim izbockati viljuškom, kako bi se istisnuo vazduh te štrudla neće pucati tokom pečenja. Ostaviti da odstoji 15 minuta.

Peći 45 minuta na 180 stepeni.

Pečenu makovnjaču izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, seći, servirati i poslužiti.

Savet: Pečenu štrudlu sa makom, dok je još mlaka možete posuti šećerom u prahu.Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: