Način pripreme
Sočivo se potopi i skuva, pa se zatim ocedi.
Na zagrejanom ulju propržite seckani luk i pečurke, isečene na komade. Kada su gotovi, skidaju se sa vatre.
Potopite ovsene pahuljice na nekoliko minuta u 1/3 šolje vode.
U seckalici pomešajte polovinu kuvanog sočiva, polovinu pirinča i pečurke sa lukom. Sameljite do relativno ujednačene i lepljive smese. Zatim se smesa odvaja u posudu.
Isto se radi i sa preostalim sočivom, pirinčem, ovsenim pahuljicama i peršunom. Dodajte ovu mešavinu u posudu.
U posudu dodajte so, beli luk u prahu, bosiljak, prezle, dimljenu alevu papriku, kim, soja sos i 5-6 kašika sosa za roštilj. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
Od gotove smese se prave ćuftice od sočiva - pravi se oko 20 komada.
Kada su gotove, prže se u delovima na vrelom ulju, okrećući se na svaku stranu.
Kada su ćuftice gotove, dodajte im polovinu roštilj sosa u tiganju i kuvajte još 2 minuta, pokrivajući ih sa svih strana.
Zatim se skidaju sa vatre i ostavljaju 2-3 minuta da se ohlade pre služenja uz prilog ili kao predjelo.
Za pečenje u rerni, gotove ćuftice od povrća se namažu sa malo ulja, a zatim roštilj sosom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20 minuta, a posle 10 minuta okrenite i pecite još 10 minuta na drugoj strani. Prilikom prevrtanja mogu se premazati sa još malo roštilj sosa.
Kada su gotove, ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih poslužite uz prilog ili kao predjelo, ćuftice od sočiva sa roštilj sosom.