Način pripreme
Očistite i operite sočivo. Potopite ga u toplu vodu pola sata da se brže skuva.
Stavite sočivo u lonac sa 4 šolje vode i kada prokuva posolite ga, kuvajte dok ne bude gotovo, a za to vreme spremite povrće.
Crni luk, beli luk i papriku sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekšaju.
Pošto je sočivo skuvano, ocedite ga ako ima viška tečnosti i dodajte povrće. Ostavite da se ohladi.
Zatim umutite jaja i dodajte ih u ohlađenu smesu. Dodajte začine i dobro promešajte. Dodajte prezle i brašno i dobro umesite.
Rukama oblikujte ćuftice od sočiva, umočite ruke u posudu sa hladnom vodom pre nego što oblikujete svaku. Ređajte ih u pleh na papir za pečenje.
Vegetarijanske ćuftice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta, a zatim ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade pre nego što ih skinete sa papira za pečenje.
Ćuftice od sočiva u rerni možete poslužiti uz salatu ili mlečni sos.