Način pripreme
U odgovarajućoj posudi dovedite vodu do ključanja. Dodajte maslac, šećer i so. Kada dostigne tačku ključanja, skloniti sa ringle, sipati brašno i snažno mešati drvenom kašikom.
Vratite šerpu na šporet i kuvajte dok se ne dobije glatko testo. Pustite da se testo ohladi.
Papriku očistiti od semenki, luk od ljuski i iseći na odgovarajuće komade.
Dinstajte povrće na zagrejanom ulju dok ne omekša. Dodajte očišćene i seckane pečurke.
Fil je gotov kada proizvodi dobiju svetlo braonkastu boju. Dodajte parmezan, promešajte i ohladite.
Na dno odgovarajućeg pleha stavite papir za pečenje. Nauljite zidove.
Razvijte deo testa, pokrivajući dno i stranice. Pecite u zagrejanoj rerni, bez otvaranja, oko 10-15 minuta.
Izvadite pleh, sipajte fil, prelijte razmućenim jajetom, začinite biberom.
Preostalo testo razvucite oko ivica pite. Pecite slanu pitu do zlatne boje. Pospite rendanim kačkavaljem.
Pita od povrća sa kuvanim testom je veoma ukusna.