Način pripreme
Jaja se stavljaju u posudu.
Dodajte šećer i umutite mikserom dok ne postane penasta smesa.
Ulje se dodaje u tankom mlazu uz stalno mešanje.
Kiselo mleko se stavlja u posebnu malu posudu.
Dodajte sodu bikarbonu i mešajte dok ne postane penasta smesa, a zatim dodajte u smesu uz stalno mešanje.
Speltino brašno se dodaje postepeno.
Smesa se meša dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati na papir za pečenje u kalupu za kore sa dnom koje se odvaja.
Pecite 18 minuta na 200 stepeni u zagrejanoj rerni.
Peku se dve kore za tortu.
Za krem:
Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša.
Dodajte šećer u prahu, kakao i sveže mleko.
Mešajte mikserom na velikoj brzini dok se ne dobije homogena kremasta smesa.
Ostavite u zamrzivaču 30 minuta.
Šumsko voće se vrlo pažljivo opere da se ne bi povredilo i ocedi se na kuhinjskom papiru.
Stavite jednu koru u kalup za tortu.
Odozgo premažite polovinom krema, pa na vrh stavite drugu koru.
Na kraju, torta se sa svih strana premaže drugom polovinom krema.
Na vrh stavite borovnice, maline i kupine.
Speltina torta sa šumskim voćem ostavlja se u frižideru 12 sati, nakon čega se konzumira.