Način pripreme
Kuskus je omiljeno varivo i doručak iz detinjstva, posebno kada smo ga jeli sa sirom i šećerom, ali je u moderno vreme odličan dodatak punjenim paprikama, a po meni je ukusniji od pirinča.
Predlažem da isprobate ovaj divan i zanimljiv recept, od kojeg ćete vi i vaši gosti polizati prste!
Paprike dobro operemo i pažljivo isečemo po dužini da se mogu puniti. Uklanjamo im seme, ali zadržavamo drške. Crni luk sitno iseckajte i dinstajte na srednjoj vatri u šerpi sa maslacem dok ne omekša.
Počinjemo da potapamo kus-kus. U manjoj šerpi prokuvajte 300 ml vode, dodajte prstohvat soli i sklonite sa vatre. U to sipajte kus-kus i ostavite da nabubri nekoliko minuta.
Nakon što je kus-kus dobro omekšao, dodajemo mu suvo grožđe koje se može unapred sitno iseckati ili ostaviti celo.
Dodajte malo ulja, alevu papriku i biber. Stavljamo i luk pržen na maslacu. Promešajte smesu i njome punite paprike. Ređamo ih u nauljeni pleh i pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Pre nego što budu potpuno gotove, ukusne punjene paprike odozgo posipamo rendanim kačkavaljem i još malo pečemo dok ne porumeni. Paprike punjene kus-kusom i suvim grožđem služimo tople.
Prijatno!