Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Upletena penjrlija sa sirom i maslacem

Upletena penjrlija sa sirom i maslacem

Upletena penjrlija sa sirom i maslacem
Fotografije: Violeta Dimitrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Ova upletena penjurlija sa sirom i maslacem je najukusniji domaći doručak. Ako volite milibrode, roščiće i pogačice od kačkavalja, takođe ćete ceniti ovaj recept."

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 10 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 100 ml zagrejano
  • topla voda - 100 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 2 kašike
  • Za nadev
  • sir - 250 g
  • maslac - 50 g istopljen
  • Za premazivanje penjurlije
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu upletenu penjurliju, sipajte brašno i kvasac u posudu. Promešamo ih i napravimo udubljenje. U udubljenje dodajte sveže mleko, vodu, jaja, ulje, kiselo mleko i so.

Mesite dok ne dobijete meko testo za penjurliju.

Premazujem ga uljem i pokrijemo krpom15 minuta. Nakon što se odmori, podelimo ga na četiri jednaka dela.

Uzimamo jedan deo i razvijemo ga u krug. Premažite maslacem i pospite rendanim sirom.

Razvijamo drugi deo testa i stavljamo ga na prvi. Ponovo premažite maslacem i pospite sirom.

Isto radimo i sa trećim delom testa. Poslednji četvrti deo razvijemo i stavljamo na vrh, a da ne premažemo maslacem i ne stavljamo sir.

Ovako složeno testo ponovo razvijemo, pa ga isečemo na 6 traka.

Svaku od njih uvijamo tako što uhvatimo oba kraja i uvijamo u suprotnom smeru. Ređati u pleh (ja sam koristila tepsiju od 28 cm), pokriti krpom i ostaviti da nadođe sat vremena.

Nakon dizanja premazati žumancetom i svežim mlekom i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 45 minuta. Posle pečenja penjurliju premazati uljem i ponovo pokriti krpom da omekša

Ova upletena penjurlija sa sirom i maslacem je najukusniji domaći doručak. Ako volite milibrode, roščiće sa sirom i pogačice od kačkavalja, takođe ćete ceniti ovaj recept.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: