Način pripreme
Za ovu upletenu penjurliju, sipajte brašno i kvasac u posudu. Promešamo ih i napravimo udubljenje. U udubljenje dodajte sveže mleko, vodu, jaja, ulje, kiselo mleko i so.
Mesite dok ne dobijete meko testo za penjurliju.
Premazujem ga uljem i pokrijemo krpom15 minuta. Nakon što se odmori, podelimo ga na četiri jednaka dela.
Uzimamo jedan deo i razvijemo ga u krug. Premažite maslacem i pospite rendanim sirom.
Razvijamo drugi deo testa i stavljamo ga na prvi. Ponovo premažite maslacem i pospite sirom.
Isto radimo i sa trećim delom testa. Poslednji četvrti deo razvijemo i stavljamo na vrh, a da ne premažemo maslacem i ne stavljamo sir.
Ovako složeno testo ponovo razvijemo, pa ga isečemo na 6 traka.
Svaku od njih uvijamo tako što uhvatimo oba kraja i uvijamo u suprotnom smeru. Ređati u pleh (ja sam koristila tepsiju od 28 cm), pokriti krpom i ostaviti da nadođe sat vremena.
Nakon dizanja premazati žumancetom i svežim mlekom i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 45 minuta. Posle pečenja penjurliju premazati uljem i ponovo pokriti krpom da omekša
Ova upletena penjurlija sa sirom i maslacem je najukusniji domaći doručak. Ako volite milibrode, roščiće sa sirom i pogačice od kačkavalja, takođe ćete ceniti ovaj recept.