Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Usukana penjurlija sa maslacem i sirom

Usukana penjurlija sa maslacem i sirom

ValeriaValeria
Šef kuhinje
24599643
Usukana penjurlija sa maslacem i sirom
Fotografije: Valeria
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Sjajna penjurlija sa bogatim ukusom maslaca, mekana iznutra Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - 500 - 550 g
  • Za nadev
  • sir - 200 - 250 g, izmrvljeni
  • maslac - 80 g, istopljeni
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte 500 g brašna, dodajte kvasac, izmešajte i napravite udubljenje.

U drugu posudu stavite ostale sastojke, umutite žicom za mućenje i nakon toga ih sipajte u brašno.

Umesite testo. U zavisnosti od veličine jaja možda ćete morati da dodate još malo brašna, ali ne preterujte. Najviše dodajte još 50 g. Ostavite testo da nadođe na otprilike 30 minuta.

Nadošlo testo podelite na 4 jednake pogačice. Svaku pogačicu razvijajte prema dimenzijama vaše tepsije. Moja ima 30 cm.

Prva razvijena kora se lepo maže maslacem i posipa se delom izmrvljenog sira.

Nakon toga razvijate drugu koru sa istim prečnikom i postavljate je na prvu. Ponovo je mažete maslacem i posipate sirom.

Isto pravite i sa trećom pogačicom. Četvrtu razvijate, stavljate i premazujete maslacem, ali bez stavljanja sira.

Imate krug od 4 razvijene kore. Ovaj krug sečete na 6-7 traka. Nakon toga uzimate jednu traku i uvijate je. Uvijene trake ređate u tepsiju. Ostavite penjurliju da ponovo nadođe na 30-40 minuta.

Pre nego što stavite penjurliju da se peče, premažite je umućenim žumancem i svežim mlekom. Nakon toga je pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. U mojoj rerni koja je na gas se peče 30 minuta.

Usukana penjurlija sa maslacem i sirom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: