Način pripreme
*Koristim šolju za merenje od 250 ml.
Sve bez brašna izmešati u posudi i umutiti mikserom. Stavila sam maslac hladan. Soda se aktivira sirćetom i dodaje u smesu. Postepeno dodajte brašno i umesite meko testo. Testo je lepljivo, ne brinite.
Podelila sam testo na 4 dela. Svaki sam umotala u foliju i stavila u frižider na 1 sat.
Nakon toga se testo razvije na oko 4-5 mm, a pri razvijanju se dobro pobrašni sa obe strane. Moglo bi biti deblje, ali moji najmiliji su rekli da je tanje bolji. Zatim sečete kalupima. Koristila sam sekače sa pečatima. Sa njima je vrlo lako. Gotove kolače direktno stavljam na papir za pečenje. Onda ih ovako prebacim u air fryer.
Probala sam razne mogućnosti pečenja. Najboljim se ispostavilo sledeće – uključite aparat na program za pečenje da se zagreje na 170 stepeni. Kada se zagreje, stavite komad običnog papira za pečenje. Po vrhu rasporedite božićne kolačiće. Pekla sam 5 minuta na jednoj strani i 2 na drugoj strani.
Pekla sam kolače u air fryer-u jer mi je kuhinja u renoviranju i nemam rernu.
Pekla bih kolače u rerni na 180 stepeni, ali ne mogu da kažem tačno vreme. Brzo budu gotovi.