Način pripreme
Šaran se očisti od krljušti i unutrašnjosti i dobro opere spolja i iznutra. Posolite i začinite biberom. Ostavlja se nekoliko sati u frižideru.
Luk se prži na zagrejanom ulju. Kada omekša dodati pirinač (dobro opran do bistre vode), kada postanu staklasti dodati orahe i suvo grožđe.
To se izmeša, ostavi na šporetu još minut-dva i skine. Zatim se začini sa obe vrste aleve paprike, čubrom, prstohvatom cimeta, biberom i solju po ukusu. Šaran se puni ovom mešavinom i ušiva iglom i koncem.
Dno pleha obložite papirom za pečenje, koji je lagano premazan uljem.
Stavite punjenog šarana na papir. Posle toga se nožem napravi nekoliko tankih rezova i u njih se stavi limun isečen na kolutove.
Pre nego što ga stavite u rernu, premažite ga uljem i pospite sa pola kašike aleve paprike.
Dobro rasporedite i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 8-10 minuta, a zatim na 170-180 stepeni do kraja. Kada je šaran sa nadevom gotov, izvadite ga i poslužite isečenog na komade.
Savet :
Da limun ne bi zagoreo na vrhu, može se staviti na pola pečenja.
Suvo grožđe za šarana može se prethodno potopiti u vodi ili u Amarettu.