Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni šaran»Punjeni šaran na muški način

Punjeni šaran na muški način

Eustinian YasenovEustinian Yasenov
Početnik
6358
Punjeni šaran na muški način
Fotografije: Eustinian Yasenov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Punjeni šaran na muški način - od svega mnogo"

Potrebni sastojci

  • šaran - oko 2 1/2 kg
  • crni luk - 4 srednje glavice sitno iseckane
  • orasi - 250 g ne baš sitno iseckani
  • suvo grožđe - 80 g
  • pirinač - 200 g
  • cimet - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 4 kašičice
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • nana - 1 kašika
  • limun - 1 komad
  • ulje
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Šaran se očisti od krljušti i unutrašnjosti i dobro opere spolja i iznutra. Posolite i začinite biberom. Ostavlja se nekoliko sati u frižideru.

Luk se prži na zagrejanom ulju. Kada omekša dodati pirinač (dobro opran do bistre vode), kada postanu staklasti dodati orahe i suvo grožđe.

To se izmeša, ostavi na šporetu još minut-dva i skine. Zatim se začini sa obe vrste aleve paprike, čubrom, prstohvatom cimeta, biberom i solju po ukusu. Šaran se puni ovom mešavinom i ušiva iglom i koncem.

Dno pleha obložite papirom za pečenje, koji je lagano premazan uljem.

Stavite punjenog šarana na papir. Posle toga se nožem napravi nekoliko tankih rezova i u njih se stavi limun isečen na kolutove.

Pre nego što ga stavite u rernu, premažite ga uljem i pospite sa pola kašike aleve paprike.

Dobro rasporedite i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 8-10 minuta, a zatim na 170-180 stepeni do kraja. Kada je šaran sa nadevom gotov, izvadite ga i poslužite isečenog na komade.

Savet :

Da limun ne bi zagoreo na vrhu, može se staviti na pola pečenja.

Suvo grožđe za šarana može se prethodno potopiti u vodi ili u Amarettu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: