Način pripreme
Mekane kiflice sa sirom i peršunom za serviranje sa ajranom.
Toplo sveže mleko zajedno sa vodom stavljamo u posudu.
Dodajte kvasac i šećer i promešajte.
Sve ovo ostavimo oko 5 minuta, pa dodamo maslac i belance.
Dobro promešamo.
Prosejte brašno, dodajte so i dobro promešajte.
Napravimo udubljenje u brašnu i u njega ulijemo tečne sastojke, umesimo meko testo.
Kada je testo spremno, ostavite da odstoji 15 minuta.
Oblikujemo ga u dugačak cilindar i isečemo na 10 jednakih delova.
Svaki deo oblikujte u loptu.
Ove kuglice prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu oko 40 minuta.
Za to vreme izgnječimo sir i dodamo mu seckani peršun.
Istopite maslac i dodajte mu ulje.
Svaku lopticu razvijte u tanku koru.
Stavite 1 kašiku fila i umotajte u kiflicu.
Stavljamo ih u veliki pleh obložen papirom za pečenje i ostavimo da se dižu 30 minuta.
Pre stavljanja u rernu, kiflice sa sirom premažite umućenim žumancetom sa 1 kašičicom svežeg mleka.
Stavljamo u rernu i pečemo slane kiflice na 180 stepeni 35-40 minuta, do željene boje.