Način pripreme
U posudu se proseje 600 g brašna, dodaju se so i šećer. Dodaje se suvi kvasac i promeša se.
U drugu posudu se sipa kiselo mleko i pomeša se sa sodom, pa se dodaje jaje i ulje. Smesa se umuti viljuškom i sipa u brašno.
Mleko treba da bude blago toplo, dodaje se i umesi se testo. Prebacuje se na radnu površinu i nastavlja se da se mesi, dodajući još malo brašna. Prilikom mešenja testo za kiflice se raširi, preklopi prvo na dva pa opet na dva dela.
Zatim se premesi i razvije i ponovo savija. Na kraju se umesi, zatvori u posudu ili pokrije krpom. Posuda se stavlja u posudu sa toplom vodom. Testo se ostavi 40 minuta.
Zatim se premesi i podeli na 4 jednake loptice od kojih se svaka umota u najlon da ne uhvati koru. Uzima se jedna lopta, malo se pobrašni i razvije u krug prečnika oko 28-30 cm.
Zatim se krug preseče na 4. Svaka četvrtina se razvije kao što je prikazano na snimku sa jedne od dve uže strane.
Zatim se stavlja od nadeva i umotava, a kraj se malo povuče i produži. Gotove slane kiflice poređaju se u pleh obložen papirom za pečenje.
Pokrivaju se krpom i ostavljaju na toplom oko 30 minuta. Zatim se premazuju mešavinom jednog žumanca i 1 kašikom ulja.
Možete ih posuti semenkama odozgo.
Kiflice sa jajima i sirom se peku u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 20 minuta. Poslednjih 5 minuta sam stavio foliju preko njih.
Pogledajte još ideja za kiflice sa sirom i magične slane grickalice.